söndag 3 februari 2013

Kakfrossa med chokladtema


Idag har vi barnens stora bakdag. Mina tre barn och en kompis till mej och hennes flicka bakar tillsammans under några timmar. Det hela avslutas med en härlig fikafrossa. Det blev dammsugare, rombollar, hallonmaränger, kladdig browniekaka, kokosdrömmar med chokladkräm och chokladdoppade kokoskakor...
Simons dammsugare
200 gr kakor, chokladkakor, digistive mm
125 gr smör
2 dl florsocker
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
några matskedar rom/rom-arom eller     apelsinsaft
200-300 gr grön Odense päronmarsipan
150 gr mörk choklad.

Mal kakorna i en mixer. Blanda med rumstempererat smör och övriga ingredienser. Kavla ut marsipanen, använd florsocker som mjöl så den inte fastnar. Lägg smeten i mitten och gör rullar. Doppa i smält choklad och låt kallna i kylskåp. Brukar värma chokladen i micron 30 sek-1 min på hög effekt.
Efter man har ätit de här dammsugare tycker man knappt om delicato-varianten längre....



Ida och Sofias hallonmaränger
2 äggvitor
2 dl socker
1 krm vitvinsvinäger
Vispas hårt.
Ca 1 dl frysta hallon blandas med lite socker och tinas i micron.
Rörs med i den hårdvispade marängen. Marängerna spritas ut på en plåt och gräddas i 150 grader ca 45 min-1 timme. De skall bli hårda på utsidan och sega på insidan med en fräsch hallonsmak.
Martins fikafrossa-tallrik (som han inte orkade äta upp)

1 kommentar:

  1. Jösses vad ni har bakat, ser ut att vara mastiga saker. Kul för alla barnen med mammor.

    SvaraRadera