tisdag 26 februari 2013

Enkel festmat med creme brulee

Det behöver ju egentligen inte vara så komplicerat med god mat. Bra råvaror och mat som lagar sig självt i ugnen är bra mat. Min födelsedagsmiddag i lördags var enkel att tillaga men jättegott. Bakad potatis med vitlökssmör, persilja,vitlök, smör, salt och vitpeppar. En skiva entrecote som brynts i stekpanna och färdigstekts i ugnen på 120 grader till perfekt rosa (60 grader köttemperatur) Plommonkörsbärstomater smakar som tomater ska och med lite ringlad fikondadel-balsamvinäger är den salladen hemma.

Till efterrätt creme brulee som inte alls var så svårt heller. Men det gäller att göra den i tid! Helst dagen innan, och förvara den i kylen tills det är dags för råsockertäcket. Eftersom jag inte har någon brännare tog jag varmluftspistolen. Funkade helt ok!

Receptet kommer från Louise Johansson, sveriges mästerkock 2011 och finns på recept.nu i sin helhet.

1 st vaniljstång, urskrapad med frön  (jag tog 1 tsk Bourbon vaniljpulver)
3 dl vispgrädde
0.5 dl mjölk 
4 msk strösocker 
4 st äggulor 


Sätt ugnen på 120 grader.
2. Koka upp urskrapad vaniljstång, frön från vaniljstång, grädde, mjölk och hälften av sockret.
3. Vispa äggulor och resterande socker.
4. Sila av vaniljstången och häll den varma gräddblandningen i äggsmeten och rör om.
5. Fördela blandningen i portionsformar. ca 5 st småformar.
6. Ställ dessa i en långpanna/ugnsform med hett vatten upp till hälften av höjden på formarna.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 40–60 minuter (beroende på formens storlek) tills krämen har stannat.
8. Ta upp formarna och låt dem svalna, kyl ner i kylskåp.
9. När de skall ätas, strö på råsocker och bränn med varmluftspistol eller brännare. Kan också brännas i ugnen på 250 grader med öppen lucka.

Och av äggvitorna kan man göra maränger, se tidigare inlägg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar