lördag 26 januari 2013

Kalljäst frukostbröd

Glömde att ta fram surdegen imorse så till morgonens frukost får det bli kalljästa frallor. Brukar ha en strykande åtgång och ätes med nutella eller marmelad (av barnen).
Man löser upp 25gr jäst i 1 dl vatten. Tillsätter ytterligare 3 dl vatten och 1 dl mjölk. 1 msk honung, 1,5 tsk salt, rör i 2 dl grovt valfritt mjöl och ca 8 dl vetemjöl special (helst). Blir en rätt kladdig deg. Lägger en handduk över och ställer i kylen över natten.


På morgonen mjölar man på bänken, stjälper ut degen, drar lite i den till en rektangel. Hackar isär degen i ca 16 bitar med en degskrapa och lägger bitarna på en plåt. Pensla med vatten och strö ex på vallmofrö eller sesamfrö. Grädda i 250 grader i ca 15-17 min.
Det här brödet går att variera i oändlighet, olika mjölsorter, tillsätta russin, nötter,frön. Olika frön på ovansidan.

På morgonen, färdigjäst.

Klara bröd, bara att äta!





1 kommentar: