tisdag 30 april 2013

Havrebröd med surdeg


Hantverksdag idag...Tog ledigt från jobbet och hade en dag med bakning, målning och slipning innan det blev dags för valborgsfirande.
Det här brödet är en riktigt favorit. Gott färskt och gott att rosta.
Görs med surdeg, har man ingen finns det numera färdig surdeg att köpa i kyldisken.

Jag brukar köra degen på kvällen och jäsa över natten i kylen. Annars så jäser man den i 1,5 timme i rumstemperatur. Receptet kommer från Boken "Bröd från Brunkebergs bageri.

Skållat havrebröd med surdeg

Blanda 150 gr havregryn och 60 gr hela linfrön. Koka uppp 3,5 dl vatten och slå över, rör ihop till en gröt och låt stå över dagen/natten under plastfolie.
Lägg 300 gr surdeg (helst råg), 450 gr (4,5 dl) vatten, 25 gr jäst, 100 gr rågmjöl, 750 gr vetemjöl special (eller ännu bättre manatoba cream) 25 gr honung och havregrynsgröten i en hushållsassistent och kör i 10 minuter på ganska låg hastighet. Tillsätt 25 gr salt och kör 5 minuter till. Låt degen vila i ca 30 minuter i bunken. Tag upp och forma 3 bröd. Lägg i brödkorgar om du har, med havregryn i botten. Annars kan de jäsa på en plåt, de blir lite plattare bröd utan korgar men lika gott....Jäs över natten eller i 1,5 timme i rumstemp.
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in 2 bröd i mitten av ugnen, lägg några isbitar eller kallt vatten i en panna i botten på ugnen. Sänk till 200 grader direkt. Öppna luckan efter 20 minuter och vädra ut ångan. Grädda totalt i 35 minuter.  Det 3:e brödet kan vänta i kylen så det inte jäser för mycket. Svalna på galler.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar