Mördegsbotten:
120 gr rumstemp smör
60 gr florsocker (1 dl)
180 gr vetemjöl ( 3 dl)
1 äggula
100 gr vit choklad, till pensling
Blanda alla ingredienser till degen och plasta in den och låt vila i 20 min i kylskåpet. Gör vaniljkrämen, se nedan.
Kavla ut degen, ca 3 mm tjock. Lägg den i en form med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel och ställ in i kylskåpet i 30 min. Grädda skalet mitt i ugnen på 180 grader i 13-15 min. Låt svalna.
Smält vit choklad och pensla botten och kanter med ett tunt lager.
Kolakräm:
1 burk sötad kondenserad mjölk, färdigkokt.
Alternativt koka en burk i 3-4 timmar, alltid täckt av vatten.
Vaniljkräm:
3 äggulor (60g)
60gr socker (3/4 dl)
3 msk maizena ( ev mer)
1/2 vaniljstång (eller 1/2 tsk vaniljpulver)
2 1/2 dl mjölk (3%)
15g smör
Rör ihop äggulor, socker o maizena i en bunke.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg det i en kastrull. Tillsätt mjölken o koka upp. Plocka ur vaniljstången o vispa ihop det med ägg och sockerblandningen. Koka varsamt under vispning tills den har blivit tjock som vaniljkräm. Häll över i en bunke och låt svalna.
Garnering:
3 skivade bananer
3 1/2 dl grädde
Hyvlad choklad och kakao
Ev jordnötter
Tag ur pajskalet ur formen, lägg ett lager kolakräm i botten. Täck det med skivade bananskivor. Bred vaniljkräm över och spritsa sedan vispad grädde över. Dekorera med hyvlad mörk choklad, kakao och eventuellt jordnötter.
Ser gott ut!
SvaraRadera