söndag 2 november 2014

Cheesecake med äppelfyllning


Har sparat ett recept som jag varit sugen att testa en längre tid. Tar lite tid och behöver helst göras dagen innan den skall ätas. Hade tänkt länka till bloggen, där jag hittade receptet men den var borttagen (ilottaslillakaos.se)
Man behöver till:

Pajdegen:
150 gr kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten

Äppelfyllningen:
7-8 små äpplen
1, 25 dl strösocker
1,25 dl rårörssocker
1 nypa salt
1 tsk kanel
1/2 dl maizena
1 msk citronsaft
5 dl vatten

Cheesecake-smeten
2 ägg
400-500 gr färskost, typ philadelfia
1,25 dl socker

Saltad kolasås:
2,4 dl strösocker
6 msk smör i kuber
1,25 dl grädde
1 tsk havssalt
1 tsk vaniljsocker

Börja med äppelfyllningen. Skala och skär äpplena i bitar. Blanda med citronsaft. Ställ åt sidan. Blanda sockret, salt, kanel, maizena i en kastrull. Slå på vattnet och koka upp, koka några minuter. Häll i äppelbitarna och koka på medeltemperatur i ca 10 min. Ställ och svalna. 
Gör nu degen. Blanda vetemjöl och florsocker, tillsätt kallt smör i kuber, ägget och vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Plasta in den och lägg i kylen i 30 minuter. 
Dags för kolasåsen. Lägg 1 msk socker i mitten av en kastrull. När sockret smält, lyft och skaka på kastrullen och häll i lite mer socker, när det smält, lyft kastrullen, skaka runt och tillsätt mer tills allt socker smält. Ha medeltemperatur på plattan och ha koll hela tiden så det inte bränner. När allt socker smält så häll i smöret, rör om ordentligt. Ta kastrullen från plattan och rör ned grädden, vaniljsocker och salt. Häll upp i en varm glasburk( skölj i hett vatten) och ställ att svalna.
Vispa nu ihop cheesekake-smeten.
Ta ut degen och kavla ut den. Smörj en springform med löstagbar kant. Lägg ned degen, så den hänger över kanten. Häll i cheesekake-röran och klicka ned äppelkompotten, jag tog inte all vätska. 



Vik över degen och grädda i ca 45 min i 200 grader.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar