Det här receptet ger 18 st och det räcker med 2-3 per person för att bli riktigt mätt.
25 gr jäst
125 gr smör
2,5 dl mjölk (gärna 3%)
2 dl kolsyrat vatten
3 små ägg
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl socker
7 dl mjöl
Smula 25 gr jäst i en stor bytta. Smält smöret. Separera äggulor o äggvitor i en annan bunke. Vispa äggvitorna hårt med elvisp.
Tag kastrullen från plattan och tillsätt mjölk o vatten. Kontrollera temp med fingret. Vid 37 grader häll det över den smulade jästen. Tillsätt salt, äggulor, vaniljsocker, socker o mjöl och vispa till en jämn smet. Tillsätt de vispade äggvitorna och rör ned dem försiktigt i smeten. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylen i ca 20 min innan du börjar grädda.
I mitt järn går det åt ca 1 dl smet per våffla. Eftersom det tar en stund att grädda dem så varmhåller jag de färdiga våfflorna i ugnen på 50 grader.
Till våfflorna serverar jag glass, vispad grädde, hallon och chokladsås.
Chokladsåsen gör jag med
1 dl fin kakao ( valhora)
1,5 dl vatten
2 dl socker
Som kokas i ca 3 min.
Tillsätt 1 msk matolja och låt svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar