söndag 3 mars 2013

Bolognese

Finns ju lika många recept på köttfärssås som familjer, och jag har själv flera olika varianter beroende på vilken smak man är ute efter, och hur lång tid man har på sig... Det här är en riktigt god italiensk variant som idag serverades med pastahjul, parmesan, sallad och brödkrutonger.

Brukar tärna upp de där torra kantbitarna på brödet som ingen äter upp och frysa in. Perfekt att steka på med olivolja och ha som tillbehör.

Stor sats Bolognese
900 gr köttfärs
2 lökar
3 rivna morötter
1 burk krossade tomater ( Pulpa)
1 burk hela tomater (Änglamarks är bra)
2 vitlöksklyftor
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl rött vin
2-3 msk honung
ev 1 dl grädde
vatten

Stek lök och rivna morötter i olivolja tills de blir mjuka. Ta ur pannan. Stek sen köttfärsen lite i taget i smör och olja tills den är genomstekt. Häll på 1 dl vin och låt koka in. När vinet kokat in kan man låta ca 1 dl grädde koka in (om man vill), men det blir bra även utan grädden. Häll tillbaka lök och morötter och rör ned 2 msk tomatpuré och fräs med nån minut. Häll på burktomaterna, pressa i vitlök, smula buljong, ringla honung och späd med vatten och låt koka så länge som du har tid att vänta, minst en kvart men helst en timme....Späd ev ytterligare med vatten under tiden. Krydda med nymalen svartpeppar och smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar