lördag 18 januari 2014

Choklad-efterrätt to die for


På nyår gjorde vår vän Ullis denna grymma efterrätt. Jag gjorde en variant idag med en fin belgisk mjölkchoklad som bas. Receptet kommer från Leila och finns på hennes sida. För mer chokladsmak rekommenderas ICAs fairtrade choklad Madagaskar 60%.

Gör man med mjölkchoklad behövs ingen grädde eller bär, otroligt god som den är. Jag gjorde i crème brule formar, räckte till 10 st.


CIRKA 12 ESPRESSOKOPPAR

  • 2 dl mjölk 3 %
  • 3,5 dl vispgrädde
  •  ¾ dl strösocker
  • 1 färsk vaniljstång
  • 200 g Valrhona choklad 60 % (Manjari)
  • 6 ekologiska äggulor
  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka upp mjölk, vispgrädde, strösocker med frön från en urskrapad vaniljstång. Ta av från värmen.
  3. Hacka chokladen och smält ner den i den varma gräddmjölken.
  4. Separera äggulorna från äggvitorna.
  5. Vispa sönder äggulorna och vispa ner chokladsmeten i gulorna (i en finstråle) under vispning.
  6. Fyll espressokoppar med chokladsmeten och ställ dem i en ugnsform. Fyll på med ljummet vatten upp till hälften av kopparna.
  7. Grädda chokladkopparna i mitten av ugnen i cirka 1,5 timme. Smeten ska dallra lite när man skakar på koppen.
  8. Låt dem svalna i rumstemperatur och låt dem sedan bli helt kylen servera dem kalla med lite lättvispad grädde och färska bär.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar