lördag 25 oktober 2014

Risotto

Ett recept jag fått från en kollega som i sin tur fått det från en italienare. Inga konstigheter men väldigt väldigt gott...
 Drygt 4 dl avoriris
2 dl vin ( tog ett mousserande vin och det funkade utmärkt)
1 liter vatten med 2 tärningar hönsbuljong
2 små scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
Ca 2 dl hackade champinjoner eller kantareller
Smör
Olivolja
Smakrik Parmesan

Koka upp vatten och buljong i en kastrull och håll den varm på svag värme. Finhacka scharlottenlöken och tryck till vitlöksklyftan med handloven så den blir lite platt och öppnad.
Använd en stekgryta eller en kastrull med tjock botten. Smält 1 msk smör och 1 msk olivolja och fräs löken några minuter. Häll ner riset och fräs i några minuter tills riset är glansigt men inte brunt. Tillsätt svampen. Häll på ca 2 dl vitt vin och rör tills vinet "försvunnit". Fiska upp vitlöksklyftan och släng den. Slå på 1-2 dl buljong. Rör, rör och rör med en träslev. När vätskan är borta, slå på mer och fortsätt så i ca 25 minuter och ca 9 dl buljong. Smaka av så att riset är lagom "al dente". Tillsätt 2 msk smör och ca 1 msk persilja och 1 dl riven parmesanost och rör ihop. Servera genast! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar