söndag 1 juni 2014

Enkelt bröd av ciabattatyp

I Annas kokbok heter brödet "ett fantastiskt bröd". Det kanske är att överdriva lite, men ett jättegott enkelt bröd, perfekt som kvällsmacka. Skönt att slippa knåda o kladda och bara en jäsning.
25 gr jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1 dl mjölk
5 dl fingervarmt vatten
12 dl vetemjöl (eller 11 dl vetemjöl special)
(Eller 1 1/2 dl grahamsmjöl och 11 dl vetemjöl)



Smula jäst i en rymlig bunke. Blanda vatten o mjölk.
Lös upp jästen med salt o honung och lite av vattenmjölk-blandning. Tillsätt resten av vätskan och mjölet. Rör snabbt ihop till en deg. (Ganska kladdig). Strö över mjöl och jäs under duk i 1-1 1/2 timme. 
Sätt ugnen på 240 grader.
Strö mjöl på bänken. Häll ut degen försiktigt. Strö sesamfrön på. Hugg bitar med en degskrapa och flytta över bitarna  till 2 bakplåtpappersklädda plåtar. Blir ca 15-20 bitar.
Grädda första plåten ca 15-20 min och fortsätt med nästa. Plåt två går lite snabbare. 
Dela och fyll med pålägg. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar