torsdag 13 november 2014

Viltfärsgryta med jordärtskockspure


I veckans Linas matkasse fanns detta otroligt goda recept som jag kompletterade med en jordärtskockspure. Perfekt höstmat med mustiga smaker. 
1 finhackad gul lök
100-250 gr champinjoner ( är säkert fantastiskt gott med kantareller också)
2 pressade vitlöksklyftor ( jag hade slut, och det var jättegott utan)
500 gr viltfärs, älg/hjort
1/2 tsk torkad timjan
6 krossade enbär
2 tsk dijonsenap
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk mjöl
1 dl grädde
3 dl vatten

Stek lök o champinjoner och ev vitlök i smör i några minuter.
Lyft ur pannan. Stek färsen tills den är genomstekt. Tillsätt mjöl, torkad timjan, enbär, dijon, salt, peppar, vatten och buljongtärning. Låt sjuda i 4-5 minuter
Rör ned svamp o lökfräset och tillsätt 1 dl grädde. Finhacka färsk timjan över

Servera med kokt potatis, pressgurka, rårörda lingon och en kronärtskockspure.

Pressgurka
Hyvla tunna skivor av 1 gurka. Lägg i en skål o tillsätt 1 msk socker, 1 msk vitvinsvinäger o 1 tsk salt. Rör om och låt stå en stund.

Jordärtskockspure  
Skala några kockor med potatisskalare, dela i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i ca 20 min. Häll av vattnet. Mixa med en mixerstav, tillsätt lite grädde till en lagom konsistens. Smaka av med salt. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar