fredag 18 april 2014

Kyckling med fikonsås

Läste i mattidningen Elle Mat o Vin om en tjej som startat en kycklinggård utanför Enköping och vunnit en massa smaktester på kyckling, Den klassade ut de fina exlusiva franska sorterna.
Den säljs på stadsträdgårdens Ekobutik i Örebro som fryst. Köpte en 2 kgs kyckling som sakta fick tina i kylskåp från fredag kväll till söndag. Delade den i 2 delar och lossade på skinnet och petade in salt, peppar, vitlöksskivor, citron o timjan.




Smörjde en form med olja och la 2 skivade gula lökar i botten. Uppepå det kycklingen. Varmluftsugn 180 grader i ca 40 min tills kötttet släpper från benen eller 72 grader med kötttermometern.
Tag ut kycklingen ich lägg den i folie i 10-15 min, då blir den saftigare. Under tiden slå 2-3 dl vatten på löken och ställ in i ugnen igen några minuter. Smält smör i en kastrull, rör ner 2-3 msk mjöl och sila sen ner vätskan från ugnsformen. Vispa i ca 1 dl grädde. Jag tillsatte sen 2 stora matskedar fikonmarmelad för en sötma och smakade av med lite salt o peppar. Suuupergod sås! Så nöjd eftersom jag kom på den själv :)
Servera med klyftpotatis (som man gör samtidigt som kycklingen i ugnen) och lite sallad. Riktigt god söndagsmiddagsmat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar