onsdag 21 augusti 2013

Rödavinbärskaka

Hej!
Det var ett tag sen. Har haft ett lååångt sommaruppehåll med bloggen. Skall försöka uppdatera lite oftare från och med nu. Fick en massa röda vinbär av en kollega häromdagen och gjorde en jättegod kaka, recept finns här:
http://www.kokaihop.se/recept/roedvinbaerskaka-med-maraengtaecke

Den var jättegod! Men nästa gång tar jag lite mindre socker i marängen, räcker med 3 dl.


60 gram smör
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2,5 dl socker
2,5 tsk bakpulver
4 st äggulor
2 dl mjölk
2 msk vatten (kokande)
Marängtäcke:
4 st äggvitor
4 dl socker
3 dl röda vinbär, färska eller frysta
  1. 1. Klä en långpanna 30x40cm med bakplåtspapper. Sätt ugnen på ca. 185 grader.
  2. 2. Smält smöret.
  3. 3. Koka upp vatten, mer än de behöver och ta sedan 2 msk, kokande till smeten.
  4. 4. Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör om så bakpulvret blandar sej med mjölet.
  5. 5. Tillsätt äggulor (vitorna ska vara till marängtäcket, så häll dem i en annan torr och ren skål)
  6. 6. Tillsätt även mjölken, det kokande vattnet och det smälta smöret. Rör om till en jämn smet (det behöver inte vispas)och häll seten i långpannan.
  7. 7. Grädda i 15 minuter. När det är ca. 5 minuter kvar börja vispa marängtäcket, tar en stund att vispa.
  8. 8. Marängtäcke. Vispa äggvitorna till hårt fast skum. Tillsätt socker lite itaget under vispning, vispa en stund så det blandats riktigt slät och vit.
  9. 9. Blanda i de röda vinbären i marängsmeten. (Prova gärna med andra bär ex. vita vinbär (lite syrligare), blåbär, lingon.. Kanske även någon droppe karamellfärg för att färga marängen.
  10. 10. Ta ut kakan ur ugnen när 15 minuter har gått. Bred på marängtäcket och grädda ytterligare ca. 5-7 minuter (använder du djupfrysta bär plussa på några minuter), marängen ska börja få LITE färg när den är klar. Låt kallna och skär i lagom stora bitar.
  11. 11. Kakan går att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar