
Sparrispaj
Pajdeg av 3 dl vetemjöl, 100 gr kallt smör och 3 msk iskallt vatten. Arbeta ihop och lägg i kylen minst 30 min. Kavla ut degen och tryck ut i en form. Stek 2 gula lökar som strimlats i olivolja. Riv 100 gr västerbottenost eller annan smakrik ost. Jag tog hälten cheddar och hälften parmesan. Fyll pajskalet med stekt lök, strö över ca 1 msk finhackad timjan och sen osten. Vispa ihop 3 ägg och 1 dl vispgrädde, 1/2 tska salt och 1 krm svartpeppar och häll i formen. Dekorera med 1/2 knippe späda sparrisar. Grädda i 200 grader ca 30 min. Låt svalna och strö på lite flingsalt.
Zucchiniterrin

1 medelstor zucchini
4 fasta potatisar
1 gul lök
1 burk ricottaost
3 ägg
200 gr creme cheese
1 citron
löjrom eller röd kaviar
gräslök
Tärna zucchini och potatis och finhacka löken.Blanda med 2 msk olja och 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar på ett bakplåtspapper. Rosta i 200 gr ca 25 min. Låt svalna. Klä en liten ugnsform, jag tog en brödform med bakplåtspapper.
Blanda äggen med ricotta i en bunke, rör ner de rostade grönsakerna, krydda med 1 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Fyll ugnsformen och grädda i ca 20-25 min tills terrinen stelnat. Låt svalna och förvara i kyl över natten.
Nästa dag tar man ur terrinen, skär i lagom stora fyrkanter och dekorerar med creme cheese blandad med 1,5 msk citronsaft och på toppen rom och gräslök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar